Köpråd

Innan du handlar bör du läsa den här informationen som hjälper dig att få ut det mesta av ditt luftvapen genom att använda det på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Luftvapen med energi på mindre än 10 joule 4 meter från mynningen och halv- automater med energi på mindre än 3 Joule kan köpas av personer från och med 18-årsdagen.

Men om du vill ha ett luftgevär med mer energi än 10 joule, måste du vara medlem i en skytteklubb som bedriver en typ av skytte som t ex Field target. Till jakt behöver du jägarexamen. Vi hjälper till med licens- ansökan. Ring gärna för mer information.

Luftvapenhobbyn är en mycket trevlig fritidssyssla, vare sig du vill skjuta med pistol eller gevär på burkar, tavlor, fallmål och lång-korthållsskytte eller samla luftvapen, som är en mycket trevlig hobby.

Vi är många som är måna om att vi även i framtiden ska få ha licensfria luftvapen, så skjut med ansvar och var en förebild för dom som är yngre.

Luftvapen kan, i fel händer, vara farliga som mycket annat och orsaka olyckor. Genom att följa några enkla säkerhetsregler och använda sunt förnuft kan du se till att du aldrig orsakar en olycka.

Säkerhet

– Fråga alltid markägaren om du får skjuta på dennes mark.

– Ha aldrig barn i närheten av ditt vapen utan uppsikt.

– Rör aldrig någon annans vapen om du inte har tillstånd.

– När du använt ditt vapen, se till att det är oladdat. Förvara det på ett säkert ställe där barn inte får tillgång till det. Förvara ammunition på en separat, säker plats. Förvarar du vapen i sommarstuga t ex kan du enkelt ta bort lufttuben i tryckluftvapen. På ett brytvapen kan du på de flesta enkelt sätta ett hänglås i ”käftarna” mellan pipan och cylindern.

– Behandla alltid ditt vapen som ett laddat vapen.

– Rikta aldrig ditt vapen mot en annan person.

– Bär aldrig ett laddat vapen på en offentlig plats.

– Transportera alltid ditt vapen i fodral eller koffert på offentlig plats.

– Ladda aldrig ditt vapen förrän du är redo att skjuta.

– Avfyra aldrig ditt vapen om du inte är säker på att skottet kommer att bli ett säkert sådant. Detta innebär att du måste kontrollera att det finns ett lämpligt stopp som fångar kulorna och förhindrar rikoschetter.

Liten historik

Fjädervapen
Slog igenom ca 1870 med bland andra Will. Alla fjädervapen laddas med muskelkraft genom att man bryter pipan, underspännarm eller sidospännare. Finns även fjädervapen som drivs med gasfjäder, t ex Theoben Evolution, Eliminator, HW90 etc.

Fördelar med fjädervapen är att du har med drivkällan och att de är mycket enkelt att handha. Du behöver bara en ask ammunition och några burkar för att börja ha trevligt. Nästan alla fjädervapen har en dubbelverkad rekyl som kräver lite mer av skytten. Större fjädervapen kan också vara tunga att spänna upp.

Kolsyredrivna luftvapen
Paul Giffard (1837-1897) tog patent 1873 på CO2-gevär och när dom lanserades trodde ledande militärer i många länder att detta vapen skulle revolutionera krigsföringen. Fördelen med detta vapen var att skytten snabbt kunde skjuta ett andra skott utan svartkrutsrök från mynningen. Militär ledning såg fördelarna med vapnet, som inte avslöjade för motståndarna var skyttarna var placerade. Vapnet blev inte den militära succé man först hoppats. Däremot blev det desto mer populärt bland civila skyttar och fanns i 4,5mm/5,5mm/6mm/6,35mm/ och .295.

Idag är CO2-vapen mycket populära i hela världen och drivs oftast med 12g engångspatroner eller 88g patroner. Det finns även bulkfyllning av tuber, som förr var mycket använda av tävlingsskyttar, men som idag i stort sett gått över till tryckluft. Fördelen med CO2 är att vapnen är rekylfria, lättskjutna och enkla att handha. Det negativa är att man måste ha CO2-patroner tillhands och att kolsyra går över till vätska vid kall temperatur, med minskad effekt.

PCP Pneumatiska, tryckluftsdrivna vapen
Dessa vapen är den äldsta typen av luftvapen, som började med blåsrör och sedan utvecklades vidare till olika system, som bygger på att hålla en luftmängd. Det första officiella militära PCP-luftgeväret tillverkades av Bartholomäus Girandoni och användes av Österrikes armé mellan 1780-1815. Fördelen med Girandonis luftgevär var att det hade ett graviationsmagasin, med låg rekyl och så snabb skotthastighet att ingen rök kom från mynningen. Lufttuben fanns i den läderklädda kolven. Skytten kunde skjuta ca 25-30 skott innan han bytte tub eller pumpade upp trycket igen, vilket krävde ca 1500 pumptag. Detta är något vi kan tänka på när man pumpar med en modern FX-pump. Idag tar det ca 1,5 minut att få upp arbetstrycket på en FX-cyclone t ex.

Idag är PCP-vapen otroligt populära, och används till allt från fieldtarget-tävlingar till ”plinking” i trädgården. Utbudet av vapen är mycket stort. I princip fungerar dagens PCP på samma sätt som den gamle Bartholomäus armégevär.

Vapnen har en luftreservoar, på allt mellan 60 och 300 bar beroende på modell. Flera av vapnen har fantastisk precision och är utrustade med magasin. De är så gott som helt rekylfria och okänsliga för temperaturväxlingar, som många andra vapen (t ex CO2).

Pumpvapen
Pumpvapen av typen Crosman 66, HW40, Zoraki med flera, går även under PCP men jobbar med en dumpventil som tömmer all luft som skytten pumpat upp med vapnets inbyggda pump (normalt mellan 1 och 3 pumptag per skott). Pumpvapen är rekylfria och man behöver ingen extra pump. De fungerar bra även i låga temperaturer.